Kako odabrati idealan krevet za psa

Iako obožavamo spavati sa svojim ljudima u „njihovom“ krevetu, volimo i svoje krevete jer je to naš osobni prostor gdje se osjećamo udobno, opušteno i sigurno. I ne volimo da nas smetate i budite jer nam treba odmor kako bismo mogli ponovno uživati u igri sa svojim ljudima kada se probudimo. I budite sigurni, dok spavamo mi sanjamo upravo svoje ljude koje jako volimo.

Odabir idealnog kreveta za psa je vrlo ozbiljna stvar jer osim što mora zadovoljiti potrebe psa, krevet će ujedno biti dio vašeg doma. Uostalom, krevet je mjesto gdje psi provode najviše vremena i vrlo je važno da u potpunosti odgovara njegovim potrebama i navikama. Prilikom odabira najboljeg kreveta za psa treba voditi računa o nekoliko bitnih stvari stoga prije nego krenete u kupovinu, obratite pažnju na sljedeće kriterije koje mora zadovoljiti idealan krevet za psa.

 • Veličina i oblik

  Psi vole da je krevet dovoljno velik i komforan pa je stoga najbolje prvo izmjeriti psa. U stajaćem položaju izmjerite dužinu od vrha njuške do baze repa i visinu od poda do ramena kako biste dobili potrebne dimenzije kreveta. Također dobro je uzeti mjeru psa i u njegovom omiljenom položaju spavanja.

  Ako imate štene, računajte da će još rasti pa tome prilagodite odabir dimenzija ležaja. Psi su uglavnom u potpunosti formirani oko prve godine života.

  Obratite pažnju na položaj u kojemu spava vaš pas. Neki se vole komotno ispružiti na leđima ili čak potrbuške i za njih je najbolje izabrati veliki krevet. Ako se vaš pas više voli sklupčati dok spava, za njega izaberite manji krevet sa stranicama ili jastukom na koji se može nasloniti. Plašljivi psi više vole zatvoreni tip kreveta u koji se mogu zavući i ušuškati i koji će biti njihovo utočište.

 • Udobnost

  Da bi krevet bio udoban osim što mora biti dovoljno velik, mora biti i mekan. Neki kreveti nakon nekog vremena postanu kvrgavi i neudobni jer se ispuna jastuka potrošila stoga ih je potrebno redovito održavati.

  Za starije pse ili pse koji imaju zdravstvenih problema sa zglobovima odličan izbor su kreveti s memorijskom pjenom. Jastuci od spužve su također dobar izbor ali samo ako se koristi tvrđa spužva koja se neće deformirati i stanjiti tijekom vremena. Kuglice od stiropora ili silikona koje se koriste za vreće za sjedenje su odlične jer su nepromočive i ne zadržavaju mirise a tijekom vremena ne gube na volumenu tako da je krevet uvijek mekan i udoban.

 • Materijal

  Krevete smještamo na pod gdje se nakuplja nečistoća i pseće dlake koje je naprosto nemoguće izbjeći u domu (ma koliko se trudili). Stoga je izuzetno bitno od kojih je materijala izvana i iznutra sačinjen krevet za vašeg psa.

  Vodonepropusni materijali poput impregniranog platna omogućavaju konstantnu suhoću te sprečava razmnožavanje bakterija a i čišćenje je vrlo jednostavno. Dovoljno je prebrisati vlažnom krpom kako biste uklonili sve mrlje i prljavštinu.

  Za unutrašnjost kreveta najbolji izbor je mekani materijal poput flisa ili felpe (pajla) jer neovisno o vrsti i veličini psa – svi su oni ustvari veliki razmaženci koji vole da im je mekano i udobno.

  I na kraju, kreveti izrađeni od vrhunskog izdržljivog materijala dugo će trajati što će vam svakako smanjiti troškove jer pametnim odabirom kvalitetnog (i skupljeg) kreveta dugotrajno ulažete u sreću i zadovoljstvo vašeg psa.

 • Stil

  Ima mnogo vrsta tkanina, dezena i boja stoga izaberite ono što vam se sviđa i što će uljepšati vaš životni prostor. Bitno je jedino da se dobro zabavite! Štogod odabrali, sigurni smo da će vaš pas uživati u trenucima odmora.

A ako vaš pas i dalje radije odabire mjesto u vašem krevetu ili na kauču, dopustite mu!
Jer priznajte, potajno uživate kada se pas ušuška uz vas iako mu možda branite da se uvlači na vaše mjesto odmora.