Moja Buba je izuzetno aktivan pas. Nakon tri sata u šumi gdje neprestano trči, njuši i ganja lopticu koju joj bacam niz padinu, još uvijek joj nije dovoljno. Čim skuži da smo se vratili na cestu prema kući ili se približimo autu, već ovisno o tome gdje smo tumarale, uspori korak i zavlači me maksimalno dok pokušava nažicati ostanak vani još malo.

Najbolji krevet za psa – znači, sve će poduzeti da ostanemo vani, ali kad se konačno uvali u svoj krevetac nakon sportskih aktivnosti… onako, baš s guštom i uzdahom olakšanja. Koji se može čuti i kod mene jer odmor nam je zaista potreban nakon prijeđenih kilometara. 😁

Meni je sve to super jer sam i ja uvijek htjela biti fit i aktivna, ali sam po prirodi lijena. Recimo, ovaj dio kad se uvali u svoj najbolji krevet za psa, potpuno razumijem. Pa mi je ovakav ludi pas ustvari dobrodošao . Svaki dan. Po nekoliko sati. Ali moram priznati da neki put sa zavišću gledam ekipu koja sjedi na pivi u kafiću dok im psi lijeno leže ispod stola. Ili one male pse čije kratke nožice ne mogu prevaliti tu kilometražu jer ih je priroda stvorila za sjedenje i maženje u krilu vlasnika. Da imam takvog malog mezimca vjerojatno bi oboje bili overweight.

Na jednoj od naših šetnji kad me već ruka zaboljela od silnog nabacivanja loptice, pomislim kako bi bilo super da postoji neka disciplina na psećim olimpijskim igrama pa da se prijavimo za natjecanje. Mislim si ja, Buba bi bila ozbiljna kandidatkinja za medalju (ili što već dobivaju pobjednici), a ja bih joj, kao pravoj manekenki, pripremila posebnu hoodicu za svaku disciplinu. I ja bih se također prigodno odjenula u svoju hoodicu čisto da se zna tko je ponosni vlasnik. Naravno, pripremila bih i omiljene poslastice.

Prema stupnju Bubinih obožavanih aktivnosti na otvorenom, kao olimpijska natjecateljica pseće olimpijade, mislim da bila apsolutni favorit u sljedećim kategorijama:

Plivanje

Znate ono kad klincima poplave usne od zime ali se i dalje ne daju van iz mora? E tako i Buba, sva se trese ali i dalje stoji u plićaku čekajući da joj bacim lopticu. Otkad idem s njom na more prestala sam uživati u kupanju jer sve mi se svodi na plićak i loptice. I da priznajem, po prvi put u životu nosim šlape za vodu. 😊

I pritom njoj uopće nije bitno koje je godišnje doba, koliko je duboko te gdje se nalazimo. Dapače, uopće ne mari za bonton već se zaleti i u vodi je prije nego što ja uopće uspijem reagirati. Zato izbjegavam apsolutno sva mjesta gdje ima ljudskih kupača. Recimo ovu zimu sam ju prvi put vodila na Bundek, vjerujući kako je ipak dovoljno razumna da ne uleti u jezero. Jer iako je bilo pet popodne već se je smračilo a nad savske obale spustila se poznata zagrebačka magla s minusima u zraku. Oh kako sam se prevarila! Nakon toga jurile smo doma kako bi se čim prije osušila i ušuškala u svoj topli mekani krevet, najbolji krevet za psa. 😊

Trčanje

Nema veze kud i gdje, bitno je da trči i nešto ganja. Lopticu, mačke ili ptice. A kad nema ničega od navedenog uhvati je ludilo pa trči ukrug a ako je pokušaš pratiti pogledom – zavrti ti se u glavi i moraš sjest. Časna riječ, ne pretjerujem! Jedino za kim ne trči su drugi psi. Uopće ju ne zanimaju osim onih nekoliko frendova s kojima se druži jedan-na-jedan ali i tada se više navlače nego što trče.

Koliko loptica ti stane u usta?

Za sada je na broju tri i to one veličine teniske loptice. A ako se pojavi i četvrta – na nju će legnuti i tako je sakriti od svih predatora koji traže svoje loptice natrag dok su joj one tri već u ustima. Btw samo je jedna – njena. 😎

Proklizavanje

Najbolje je ono u šumi prepunoj suhog lišća pa se vrati sva prašnjava i siva ali dobro joj ide i na mokroj travi. Bacim lopticu za kojom se zatrči pa ju promaši i otkliže još metar-dva iza. Malo me je frka od ozljede ali pouzdajem se u sreću, njenu top formu i super mišićave noge.

Valjanje u blatu

Reći ću samo jedno. Otkad imam Bubu, potrošnja vode mi je skočila za dva kubika vode mjesečno. Mislim da vam je sve jasno 😁

Igra skrivača

Ova zabava joj je izuzetno zanimljiva jer joj nije dostupna tijekom cijele godine već jedino ujesen i to samo kada naletimo na hrpetinu sakupljenog lišća prije nego ga komunalci odvezu. Dakle hrpa zaista mora biti velika kako bi joj ja bacila lopticu unutra a ona zagnjuri i traži pa joj vidiš samo stražnjicu i rep. A ja za to vrijeme u sebi izrecitiram kratku molitvu da ispod tog lišća nema nečijih ostataka hrane ili nekog drugog smeća koje će ubaciti u njušku jer definitivno ne vidim što radi unutra.

Brzinsko trpanje hrane koja padne na pod

Speedy Gonzales meets Usain Bolt.

Guranje njuške u džep i žicanje općenito

S ovime kao i prethodno navedenim vodim vječitu davno izgubljenu borbu. I već me je nekoliko puta dovela u neugodnu situaciju na cesti jer besramno izigrava neuhranjeno ispaćeno pseto kojem ni vode ne dam dok pokušava užicati koji zalogaj od slučajnih prolaznika. Već sam podijelila nekih desetak torbica za poslastice frendovima s livade kako bi im se barem malo odužila za blatnjave tragove Bubinih šapa dok skače po njima u potrazi za sakrivenim keksićima.

Ta me ideja psećih olimpijskih igara toliko zaokupila da sam išla istraživati postoji li nešto slično pa se nisam pretjerano začudila kad sam otkrila da postoji. Bilo bi stvarno čudno da se vlasnici pasa prije mene već nisu dosjetili nečem sličnom.

Iako ne postoji jedinstveni svjetski događaj za pseće olimpijske igre na kojem bi se natjecali nacionalni timovi, svake godine se širom svijeta održi nekoliko događaja pod tim imenom. Većina tih događaja organizira se za prikupljanje novca za razne dobrotvorne ili spasilačke udruge povezane sa psima na kojima ljubimci mogu pokazati svoje vještine te koliko su dobro socijalizirani i odgojeni.

Svako natjecanje ima svoje discipline, natjecati se može svatko tko se unaprijed prijavi pa za razliku od pravih Olimpijskih igara, ove pseće nemaju kvalifikacije. Pseće olimpijske igre prvenstveno su natjecateljski sportski događaj u kojem se psi natječu u nizu atletskih i neatletskih aktivnosti. Vrsta uključenih događaja vrlo se razlikuje između pojedinih olimpijskih igara za pse i može uključivati:

  • doggy limbo
  • zavijanje
  • bacanje frizbija
  • skok u vis
  • najbolji trik
  • longest tail
  • longest stay

Nakon malo proučavanja tih disciplina, dobila sam i par ideja za naše aktivnosti u prirodi. Baš bi bilo fora da unaprijedimo neku od njezinih omiljenih aktivnosti.

To be continued… (kad/ako uspijemo pripremiti neku „olimpijsku“ disciplinu).